Om bagarn

 

Jag som bakar heter Marie och bor i  Ålstad By i  Sjuntorp, ca 1 mil söder om Trollhättan tillsammans med min sambo och hjälpreda Gunnar och våra 2 Springerspaniel hundar. Bageriet ligger på Södergården, en lantgård belägen endast 900 m från vår bostad.

Baka, baka liten kaka, ja det var väl så det började en gång men det ändrade sig snart till att bli brödbak i stället. Jag är en självlärd baknörd som redan i 20 års åldern började baka bröd i vår vedspis, för det var det som lockade mest, att få baka i vedugn… Genom åren har det blivit mycket bakande i div vedspisar och i gamla vedugnar belägna i hembygdsgårdar på olika orter och drömmen fanns där hela tiden, att en dag få ha ett eget vedugnsbageri där jag skulle få baka bröd som är nyttigt och gott. Att använda mig av ekologiskt odlat mjöl som är närproducerat  var och är naturligtvis viktigt.

Så till slut ( 30 år senare) var det dags att uppfylla min dröm. Jag åkte till Rute Stenugnsbageri på Gotland där jag praktiserade under en kort tid och blev ännu mer övertygad om att det var detta jag ville göra. Så jag åkte hem, hyrde en vedugn under 1 år och bakade, bakade och planerade….

Och nu har jag så äntligen fått bygga  min hett efterlängtade vedugn där jag får baka mina bröd som fått jäsa länge, länge….