Om mjölet

Alla dessa sorter är ekologiskt odlade och utan tillsatser!

Vetemjöl: Odlas på gården där jag har mitt bageri och i Dalsland.  Används i de flesta bröd och även i vetesurdegen.

Rågmjöl (fullkorn grovt): Odlas i Dalsland och delvis på gården där jag bakar. Används i de lite grövre bröden och även i rågsurdeg och skållning.

Dinkelmjöl siktat/Fullkorn: Är ett gammalt urvete med högre värden av magnesium, järn, koppar och zink än  modernt vete. Det har också högre värden av B1 och B2 vitaminer.

Lantvete (Öland): Är ett gammalt vete med högre gluten och protein innehåll än vanligt vete. Det ger en saftig och lite söt smak.

Skrädmjöl:  Är ett rostat havremjöl  som är stenmalet och görs på Stöpafors kvarn i Värmland. Används också till välling och nävgröt!

Emmer: Används i liten skala i vissa bröd. Det är ett ca 10 000 år gammalt  vete (enkorns) som en gång korsades med en gräs sort som heter getöga. Emmer har ett högt mineral och näringsinnehåll men då bakförmågan är dålig, (lågt gluteninnehåll) så bör det blandas i annat mjöl, ger ett lite sötare bröd.

Svedjeråg: En gammal sort som kom till Sverige på 1500-talet. Har ett något högre näringsinnehåll än vanlig konventionell råg. Det har en mild och god smak.

Dala Lantvete: Se Öland. Har dock lite högre  selenhalt.

 

 

 

Emmer, dinkel, Dala lantvete och Ölands lantvete köper jag genom Västgötarna hos Anders Lunneryd,  Lundens Gård i Trollhättan.